Paarden zijn van nature uit geen monogame dieren en leggen geen levenslange relaties aan. In plaats daarvan vormen paarden langdurige relaties binnen groepen, kuddes genoemd. De volwassen dieren die de kernpopulatie van de kudde vormen, werken samen op basis van geslacht en rang.
De paardenkudde, een familie van vroeger en nu:
Gedomesticeerde paarden hebben vaak, wanneer ze de mogelijkheid hiertoe hebben, een vergelijkbare structuur als die in het wild. Wanneer gemengde groepen samen worden geplaatst in een weide, kunnen ruinen hengstenachtig gedrag vertonen in aanwezigheid van een merrie wanneer zij hengstigheid vertoond. Ze kunnen proberen dergelijke merries te monteren en 'te fokken' of het beschermende gedrag van de afwezige hengst op zich te nemen. Dit gedrag komt vooral voor wanneer de ruin is gecastreerd na het bereiken van seksuele volwassenheid.
Paarden komen verder met hulp van hun vrienden:
Het vrij sociaal contact wegnemen van het paard, neemt niet het instinct af. Paarden zijn stressvrijer wanneer ze zelf kunnen gaan en staan, naast welk paard of deel van de kudde ze willen. In een kudde wisselen de rollen af, van het paard dat slaapt tot het paard dat ernaast waakt. Paarden die elkaar 'groomen' is een belangrijk onderdeel van het sociaal contact. De belangrijkste redenen voor dit dagelijks 'groomen' zijn: een verbeterde gezondheid van de huid en vacht en een verminderende de kans op verschillende huidproblemen. Paarden tonen genegenheid voor elkaar door vocalisaties en door acties. Ze hinniken om geluk te tonen bij het begroeten van andere paarden, krabben om genegenheid te tonen, elkaar wederzijds verzorgen als een teken van zorg en aandacht, en rusten hun hoofd over de hals van hun weidegenoten.
Veerle Dumarey
8210 West-Vlaanderen
Op verplaatsing :
in België en Nederland
+32 (0) 486 35.66.33
Paardenpension, Revalidatie, Oppas en Zorg dienst aan huis zoals U het wenst.
Pegacura Paardenpension Revalidatie Oppas & Zorg door Veerle Dumarey BTW BE0635.879.837 © All Rights Reserved