Gezonde hoeven

Wat zijn gezonde hoeven bij een paard?

De voet van het paard als neurosensorisch orgaan,

hoe het paard zijn omgeving waarneemt:


 • De hoef van het paard is de primaire weg voor het paard om informatie te verkrijgen over de fysieke kenmerken van het grondoppervlak waarop het staat en beweegt. Het paard krijgt toegang tot deze informatie via de zenuwen en receptoren, die gespecialiseerd zijn voor het detecteren van specifieke informatie die door de voet wordt gedetecteerd.
 • Deze informatie wordt vervolgens omgezet in elektrische activiteit die langs zenuwen in de benen van het paard wordt overgebracht naar het centrale zenuwstelsel (CZS), inclusief het ruggenmerg en de hersenen. Binnen het ruggenmerg wordt de gegenereerde zenuwactiviteit opgenomen in de verschillende reflexen die nodig zijn voor beweging. (Bron: Care and Rehabilitation of the Equine Foot - Pete Ramey) 

  De straal van de hoef heeft zenuwen:

  • De zenuwen in de straal zijn cruciaal en laten een paard het oppervlak voelen waarop het staat en weten waar zijn voeten zich ten opzichte van zijn lichaam bevinden. De  straal is de driehoekoige vorm ding op de bodem van de voet van een paard. Het begint bij de hiel en reikt halverwege tot aan de teen.
  • De straal heeft groeven in het midden en aan elk van zijn zijkanten. Het is buigzaam en komt in contact met de grond. Wanneer druk op de straal wordt uitgeoefend, wordt de hoefwand afgevlakt en naar buiten geduwd. (Bron: Horse Racing Sense) 

  Hoeven hebben alles wat ze nodig hebben om

  een paard door het leven te dragen.


  • De beste manier om voor de hoef te zorgen is om ze vuil te laten worden:  Een gezonde hoef kan zich aanpassen aan alle weersomstandigheden. Regelmatige hoefverzorging is de sleutel tot een paard dat op 4 hoeven in balans kan zijn.
  • De hoeven van paarden die vooral in stallen leven, worden meer blootgesteld aan ammoniak en paarden die op een paddock paradijs systeem leven, worden meer blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Dit betekent dat elk paard ook een hoefverzorging nodig heeft die is aangepast aan hun omgeving!
  • De biomechanica van de paardenhoef is een complexer proces dan de huidige beschrijvingen, hoefmechanicamodellen en hoefmechanisme tot nu toe hebben gedefinieerd. De hoef wordt specifiek bewogen en uiteindelijk gevormd door de interactie tussen lichaamsgewichtsdruk - die van binnenuit wordt overgebracht naar de hoornschoen - en grondreactiekracht - die druk en spanning uitoefent op de hoefwanden via de onderkant van de hoef. (Bron: DA Konstanze Rasch, Deutsche Huforthopädische Gesellschaft e.V.) 

  A healthy horse = a healthy hoof.


  • No hoof no horse, wordt vaak gezegd, maar de waarheid is een gezond paard = gezonde hoeven. De voeten passen perfect bij het hele lichaam van het paard. Zonder een goed metabolisch systeem van het lichaam zal er geen goede hoef van het paard zijn.
  • Voeding heeft invloed op alles, van prestaties en temperament tot groei en stofwisseling. Hoefkwaliteit is geen uitzondering. Het kan tot een jaar duren voordat een volledige nieuwe hoef groeit, dus wat uw paard vandaag eet, kan zijn sterkte veel verderop beïnvloeden.
  • Het dieet van je paard speelt een cruciale rol in de kwaliteit en duurzaamheid van de hoorn die zijn hoeven vormt. Paarden hebben bepaalde voedingsstoffen in specifieke hoeveelheden en verhoudingen nodig om sterke hoeven te groeien en te behouden.

  • Zelfs het perfecte dieet is echter op zichzelf niet genoeg om gezonde hoeven te laten groeien - verschillende andere factoren spelen een rol:  Beheer, lichaamsbeweging, stofwisseling, hoefverzorging inclusief trimmen, algehele gezondheid, genetica en klimaat (met name vochtniveaus) kunnen allemaal het uiterlijk en de kracht van paardenhoeven beïnvloeden - en niet altijd ten goede. Het komt erop neer dat hoefgezondheid een zeer holistische (hele paardenlichaam) benadering vereist.

  • Hou er rekening mee dat de hoef langzaam groeit (ongeveer een 0,85 à 1 cm per maand), van de kroonrand naar beneden en van binnenuit. Deze trage groeisnelheid betekent dat er maanden zullen verstrijken voordat de huidige gezondheid en voedingstoestand van je paard zich in zijn voeten begint te manifesteren.Geduld en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot succes. (Bron: TheHorse, Feeding The Foot 2020) 

  • Regelmatig hoefonderhoud ligt ook aan de basis van gezonde hoeven. Afhankelijk van de huisvesting waarin je paard leeft heeft je paard tussen de 4 à 6 weken hoefonderhoud nodig (bekappen), max. 8 weken wanneer je wekelijks zelf ook aan hoefonderhoud doet. Door op regelmatige basis de hoeven te reinigen met een borstel en wat water kan je snel problemen opsporen en tijdig je hoefbekapper verwittigen bij problemen. 

  PegaCura Hoefolie STRAAL is 100% natuurlijk en biologisch: 

  de #1 natuurlijke kruidenolie voor sterke hoeven.