Wat is gezonde voeding voor paarden?
De dunne, de blinde en de dikke darm van het paard:
De blinde darm: Bacteriën, protozoa en schimmels in het caecum (blinde darm) helpen bij de fermentatie van voedingsvezels en produceren vluchtige vetzuren, een belangrijke energiebron. Het proces geeft ook voldoende warmte af om het paard comfortabel warm te houden bij koud weer. Caecale microben synthetiseren vitamine K en het complex van B-vitamines. Overtollig zetmeel dat niet in de dunne darm wordt verteerd, versnelt de caecale fermentatie.
OPGELET: Overtollig zetmeel dat niet in de dunne darm wordt verteerd, versnelt de caecale fermentatie. Dit veroorzaakt overproductie van gas en melkzuur en er kan ernstig buikklachten ontstaan. Veranderingen in de pH verstoren de microbiële balans in het caecum, wat leidt tot de productie en absorptie van toxines, en het resultaat is vaak laminitis.
De dikke darm: Voornamelijk een plaats van vloeistofabsorptie, de dikke darm kan ook een bron van koliekpijn zijn als materiaal niet meer vrij beweegt. De dikke darm maakt twee strakke plooien of bochten waar de inhoud soms wordt beïnvloed, wat leidt tot een opeenhoping van gas en mogelijk verdraaiing. Voedsel beweegt langzaam door de achterhand en voltooit de doorvoer in ongeveer twee dagen. Onder normale omstandigheden worden onverteerbare delen van het voer als mest uit het lichaam doorgegeven. (Bron: Equine Science - Iowa State University & Kentucky Equine research)
Gras voor paarden: Monitor de consumptie van vers gras, vooral voor paarden die na lange periodes van stilstand in de wei worden uitgezet. Introduceer geleidelijk nieuwe voeders door een handvol van het nieuwe ingrediënt in gewoon voer te mengen en bij elke opeenvolgende maaltijd met kleine hoeveelheden toe te nemen totdat de volledige hoeveelheid is gegeven. Breng op dezelfde manier veranderingen aan in hooi en de graastijd in de weide. Deze methode stelt de darm in staat om zich langzaam aan te passen aan het gewijzigde dieet, een proces dat ongeveer 7 tot 10 dagen zou moeten duren.
Veerle Dumarey
8210 West-Vlaanderen
Op verplaatsing :
in België en Nederland
+32 (0) 486 35.66.33
Paardenpension, Revalidatie, Oppas en Zorg dienst aan huis zoals U het wenst.
Pegacura Paardenpension Revalidatie Oppas & Zorg door Veerle Dumarey BTW BE0635.879.837 © All Rights Reserved