Welke biologische kruiden zijn goed voor paarden?
Het spijsverteringskanaal is in de meeste gebieden bekleed met slijmvliezen en is slechts één cel dik en heeft een enorm gebied voor absorptie vanwege de gevouwen structuur. Er worden geen stoffen geabsorbeerd door de maagwand, omdat dit begint in de dunne darm. Daarom moet de maagwand een strakke en gezonde barrière zijn. Slijm wordt geproduceerd door de maagklieren in de maagwand, waardoor een gelatineachtige beschermende coating ontstaat.
De voeding van het paard, vroeger en nu:
Als men bedenkt dat de meeste prestatiepaarden het grootste deel van hun werkzame leven opgesloten zijn weg van natuurlijke begrazing, met slechts zeer korte buitenperdiodes, is het duidelijk waarom maagzweren bij paarden epidemische proporties heeft bereikt.
Wat beïnvloedt ook de spijsvertering van je paard:
Echte kamille (Afb.2): kruiden met een impact op het zenuwstelsel maken ook deel uit van de behandeling, omdat deze paarden vaak ongelukkig en nerveus gedrag vertonen vanwege het feit dat ze pijn hebben. Kamille en bijvoet zijn twee van de beste voor darmreactoren.
Komijnzaad (Afb.4) biedt enkele spijsverteringsvoordelen vanwege hun calcium- en kopergehalte. Het calcium in je dieet helpt beschermen tegen darmkanker, volgens het Linus Pauling Instituut. Het koper in komijnzaad behoudt ook de gezondheid van het spijsverteringsstelsel, omdat het helpt collageeneiwit te maken, een onderdeel van de darmwand.
Anijszaad (Afb.5) is een spijsverteringshulpmiddel dat winderigheid verlicht (vooral in het geval van gaskoliek), en het heeft een ontspannend effect op het spijsverteringskanaal. De essentiële karwijoliën voorkomen winderigheid en hebben ook een anticonvulsief effect. Tegelijkertijd verbeteren ze de spijsvertering en hebben ze een rustgevend effect op het maagdarmkanaal, vooral bij gemakkelijk gestreste paarden.
Welke kruiden helpen ook maagzweren genezen bij paarden:
Aloë vera sap: Verschillende studies hebbebn aangetoond dat Aloë Vera sap een heilzame behandeling is voor patiënten met chronische maagzweren.Toepassing: Geef je paard een kuur van 1 liter: 30ml tot 40ml per dag.
Veerle Dumarey
8210 West-Vlaanderen
Op verplaatsing :
in België en Nederland
+32 (0) 486 35.66.33
Paardenpension, Revalidatie, Oppas en Zorg dienst aan huis zoals U het wenst.
Pegacura Paardenpension Revalidatie Oppas & Zorg door Veerle Dumarey BTW BE0635.879.837 © All Rights Reserved