Voedselbos voor paarden

Een voedselbos, een equi habitat of een paddock paradise voor paarden?

Wat is het verschil tussen een voedselbos,

een equi habitat of paddock paradise voor paarden?


 • Wetenschappelijk bewijs toont aan dat één stal huisvesting negatieve gevolgen heeft voor het welzijn van paarden en dat tijd voor vrije beweging noodzakelijk is.

  Het eerste experiment evalueerde de gewenning van sportpaarden aan de nieuwe situatie van dagelijkse sessies in een paddock en registreerde welzijnsindicatoren in hun stal voor en tijdens het experiment, waarbij paarden werden vergeleken die buiten werden genomen (experimenteel) en paarden die in hun stal bleven (controle).

  Het tweede experiment evalueerde de impact van deze dagelijkse vrije tijd in een paddock op het welzijn van paarden en de duurzaamheid ervan, met de nadruk op positieve indicatoren. Gedragsobservaties in paddocks toonden aan dat zelfs paarden die nog nooit vrije beweging buiten hun stal hadden ervaren, snel gewend raakten aan deze situatie buiten. De aanwezigheid van hooi in de paddock, kan de gewenning hebben versneld. Hun beperkte leefomstandigheden waren geassocieerd met afwijkingen in het aantal bloedcellen die niet werden overwonnen tijdens de dagelijkse paddocksessies, maar gedragsindicatoren toonden aan dat hun welzijn verbeterde.

  In de tweede studie verbeterde het welzijn van de experimentele paarden tijdens de paddock-releaseperiode, met name hun stereotiepe gedrag nam af en het oxytocinegehalte nam toe. Deze effecten waren direct geassocieerd met het zijn in paddock, omdat de indicatoren snel terugkeerden naar hun vorige niveaus, wat duidde op een gecompromitteerd welzijn toen de paddock-releasesessies stopten.

  Concluderend kan worden aanbevolen om sportpaarden vrije beweging toe te laten in paddocks, omdat het welzijn wordt verbeterd. (Bron: Free movement: A key for welfare improvement in sport horses? Applied Animal Behaviour Science, Feb 2020) 

Wat is de beste keuze tussen een voedselbos, een equi habitat en een paddock paradise voor jouw paard? 


 • Paarden die 24/7 worden 'opgenomen' in het landschap, zijn paarden die 'meewerken' met hun omgeving. Een paard dat 24/7 buiten kan leven in een gezonde leefomgeving, kan na verloop van tijd een volledig uniek bioritme in balans bereiken. Niet alleen regelt het bioritme de slaap, ook het gedrag, de hormonale balans, lichaamstemperatuur en ook het metabolisme. 
 • Weiden waar niets anders dan gras staat, zijn een pure marteling voor paarden. - Louis De Jaeger - Eco-ondernemer

  “Een paard moet uitgedaagd worden om zijn hoofd te strekken in alle mogelijke richtingen: gras in de laagte, bomen in de hoogte, struiken in de verte. Paarden die op een groene kaalvlakte zitten, worden ook mentaal doodgemaakt.” Hij maakt daarbij de vergelijking tussen een gezellig ingerichte kamer en een kale isolatiecel. “Wat heb jij liever?”, vraagt De Jaeger. Een paardenweide moet een plek worden met versmallingen, water, obstakels, een heuveltje, struiken, bomen, geneeskrachtige kruiden, enz. “Zo wordt het een voedselbos voor paarden als het ware”, meent De Jaeger. “Met de nodige richtlijnen kunnen we deze weides omtoveren tot heuse natuurgebieden.” (Bron: Vilt 5 Jan 2022) 


Een voedselbos voor paarden:


 • Een paardenweide moet een plek worden met versmallingen, water, obstakels, een heuveltje, struiken, bomen, geneeskrachtige kruiden, enz. “Zo wordt het een voedselbos voor paarden als het ware”, meent Louis De Jaeger. “Met de nodige richtlijnen kunnen we deze weides omtoveren tot heuse natuurgebieden.” (Bron: Vit 5 Jan 2022) 

Een equi habitat voor paarden:


 • Een Equi Habitat is het antwoord op de uitdaging om paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur te integreren in het landschap. De basis bestaat eruit om een track systeem zonder gras te creëren voor de paarden zoals beschreven in het boek “Paddock Paradise, A Guide to Natural Horse Boarding” uit 2006 van de Amerikaanse natuurlijk bekapper Jaime Jackson. (Bron: VivaConcept.be) 


Een paddock paradise voor paarden:


 • Een paddock paradise is het ideale systeem om paarden te huisvesten met aandacht voor de natuur en de gezondheid van je paard. Paarden hebben hier een vrije beweging en leven 24 uur per dag in de kudde. Via het padensysteem gaan ze op zoek naar ruwvoer en vers drinkwater. Zo ligt het stressgehalte laag en leeft je paard gezond. (Bron: PegaCura) 


What's in a name? - William Shakespeare

Bron afbeelding: Paard & Landschap O-VL regionale landschappen


Hoe ga je nu zelf van start met een 24/7 paddock paradise door je paard:


 • Je start vanaf nul met een goed ingerichte paardenweide en bouwt dit verder uit naar een paddock paradise, voedselhaag (of gemengde heg) en voedselbos voor paarden. Dit levert ook heel wat voordelen op voor verschillende fauna- en florasoorten.
 • Goed beheerde graslanden (op natuurlijke basis) zijn onmisbaar voor de gezondheid van paarden en hebben een belangrijke ecologische en landschappelijke waarde, zowel graasweiden als hooilanden. 
 • Inspiratie voor het aanleggen van een paddock paradise, equi habitat of voedselbos voor je paard kan je vinden via deze brochure :

  Inspiratie voor paard en landschap - Regionaal Landschap Schelde-Durme (regionalelandschappen.be)


Zoek je een paddock paradise met aandacht voor de natuur en de gezondheid van je paard, pony of veulen?